תשכחו מהשדרה החמישית הנוצצת, מרחוב ברודוויי הזוהר ומהטיימס סקוור ההומה. אם אתם רוצים לחוות את ניו יורק האמיתית, אתם חייבים לצלול לתוך השדרה השישית. כאן, בין גורדי השחקים המרשימים לבין חנויות הבוטיק הנסתרות, קורה משהו סודי, קצבי ומרתק, שרק מעטים זוכים להכיר. השדרה השישית היא לא רק רחוב – היא מסע בזמן, היא תערובת של תרבויות, היא גן עדן קולינרי, והיא בעיקר, סוד שמור של המקומיים.
במדריך הזה, נחשוף בפניכם את הסודות של השדרה השישית. נצא למסע בין פינות חמד נסתרות, נטעם מנות שף סודיות, נגלה חנויות וינטג' עם סיפורים מרתקים, ונרקוד לצלילי ג'אז במועדונים היסטוריים. תשכחו מכל מה שחשבתם שאתם יודעים על ניו יורק – השדרה השישית תפתח בפניכם עולם חדש, מרגש ומפתיע.
אז תתכוננו לגלות את פעימות הלב הסודיות של ניו יורק, ותנו לשדרה השישית להוביל אתכם להרפתקה בלתי נשכחת.
השדרה השישית: מסע חוצה מנהטן
השדרה השישית, שנקראת גם "שדרת האמריקות" (Avenue of the Americas), היא עורק תחבורה מרכזי במנהטן, המתפתל מצפון לדרום לאורך ליבה של העיר. אם תתחילו את המסע שלכם בפינת רחוב 59, סמוך לסנטרל פארק, תגלו את עצמכם מוקפים בגורדי שחקים מרשימים, שחלקם מסתירים בתוכם תצפיות גג מרהיבות שרק מקומיים מכירים. משם, תוכלו לרדת דרומה דרך מידטאון מנהטן ההומה, ולעבור ליד אטרקציות אייקוניות כמו "רדיו סיטי מיוזיק הול", שם תוכלו לתפוס סיור מאחורי הקלעים ולפגוש את רקדניות ה"רוקטס" המפורסמות. עצירה קצרה ב"בריאנט פארק" תאפשר לכם ליהנות מפיקניק צהריים תחת השמש, או אולי להיתקל בהופעת ג'אז סודית בשעות הערב המאוחרות.
ככל שתתקדמו דרומה, תגלו את סודותיה הקולינריים של השדרה. בין גורדי השחקים מסתתרות מסעדות שף נסתרות, שבהן תוכלו לטעום תפריטים סודיים ולשמוע סיפורים מרתקים מאחורי המנות. בתי קפה בוטיק מציעים פולי קפה נדירים ומאפים בעבודת יד, ואם תגיעו בזמן הנכון, תוכלו להתמזג עם המקומיים בשווקי אוכל סודיים וליהנות מטעמים אקזוטיים.
חובבי השופינג ימצאו את עצמם בגן עדן, עם חנויות וינטג' ייחודיות שמציעות אוצרות אופנה נדירים, ובוטיקים של מעצבים מקומיים שמציגים אופנה אלטרנטיבית ותכשיטים בעבודת יד. אל תשכחו לבקר בחנויות הספרים הנסתרות, שם תוכלו למצוא מהדורות נדירות וספרים חתומים.
כשהשמש שוקעת, השדרה השישית מתעוררת לחיים עם סצנת חיי לילה תוססת. מועדוני ג'אז סודיים מציעים הופעות אינטימיות של נגנים מקומיים, ברים קוקטיילים נסתרים מגישים שיקויים קסומים, ומועדוני סטנד-אפ אלטרנטיביים מציגים קומיקאים צעירים ומוכשרים.
בין אם אתם מחפשים חוויות תרבותיות, תענוגות קולינריים, שופינג ייחודי, או חיי לילה תוססים, השדרה השישית מציעה מגוון אינסופי של אפשרויות. רק זכרו לחקור את הסמטאות הצדדיות, לדבר עם המקומיים, ולתת לשדרה השישית להפתיע אתכם.
סיפורה של השדרה השישית: מסע בזמן
לפני שנים רבות, כשמנהטן הייתה אי קסום ופראי, שכן במרכזו יער עבות, ובו שבילים נסתרים. אחד השבילים הללו, שביל צר ומתפתל, הפך לימים לשדרה השישית. באותם ימים, לא היו גורדי שחקים ולא מכוניות, אלא רק עצים עתיקים, נחלים זורמים וחיות בר.
השנים חלפו, והאי הקסום החל להתמלא בבני אדם. הם הקימו כפרים קטנים, וסללו דרכים צרות בין הכפרים. שביל העצים הפך לדרך עפר, ובה עברו עגלות סוסים וסוחרים נודדים.
במאה ה-19, כשניו יורק החלה לצמוח ולגדול, דרך העפר הפכה לרחוב סואן. בתי מלאכה ומפעלים קטנים צמחו לאורכה, והיא הפכה למרכז תעשייתי שוקק. אך לא הכל היה שליו ורגוע.
בשנות ה-30 של המאה ה-20, כשהעירייה החליטה לשנות את פניה של השדרה, פרץ כאן "קרב החפירות". פרויקט בנייה ענק הרס חלקים גדולים מהשדרה, ובעלי עסקים מקומיים נאבקו להגן על פרנסתם. היו אלה ימים סוערים, ימי מאבק ושינוי.
אך בסופו של דבר, פרויקט הבנייה הושלם, והשדרה השישית שינתה את פניה לנצח. גורדי שחקים מרשימים צמחו לאורכה, והיא הפכה למרכז עסקי ותרבותי תוסס.
אך בין גורדי השחקים, עדיין ניתן למצוא שאריות של העבר. חנויות וינטג' עם סיפורים מרתקים, בתי קפה בוטיק שמגישים קפה משובח, ומועדוני ג'אז סודיים שבהם מנגנים נגנים מקומיים.
השדרה השישית היא סיפור של שינוי וצמיחה, סיפור של מאבק וניצחון. היא סיפור על עיר שמתפתחת ומשתנה, אך לעולם לא שוכחת את עברה.
כיום, השדרה השישית היא עורק תחבורה מרכזי במנהטן, אך היא גם מקום של קסם וסודות. בין גורדי השחקים, מסתתרים סיפורים מרתקים, אוצרות נסתרים ופינות חמד שרק מקומיים מכירים.
ואם תקשיבו היטב, אולי תשמעו את קולות העבר, את קולות העגלות, את קולות הפועלים, ואת קולות המוזיקה המתנגנת במועדוני הג'אז הנסתרים.
מיקום ודרכי הגעה
השדרה השישית, המכונה גם "שדרת האמריקות" (Avenue of the Americas), היא שדרה מרכזית וארוכה במנהטן, ניו יורק. היא נמתחת מצפון לדרום לאורך מרכז האי, וחוצה שכונות רבות ומגוונות.
מיקום:
- התחלה: השדרה השישית מתחילה בדרום מנהטן, במפגש עם רחוב צ'רץ', דרומית לרחוב קאנאל.
- סיום: השדרה מסתיימת בצפון מנהטן, ברחוב 59, שם היא פוגשת את הכניסה לסנטרל פארק.
- המשך: מעבר לרחוב 110, לאחר שסנטרל פארק מסתיים, השדרה משנה את שמה לשדרת לנוקס (Lenox Avenue).
איך מגיעים?
השדרה השישית נגישה מאוד באמצעות תחבורה ציבורית, שהיא הדרך הנוחה ביותר להתנייד בניו יורק:
- מטרו (רכבת תחתית):
- קווי הרכבת התחתית B, D, F ו-M עוברים לאורך השדרה השישית, וניתן לרדת בתחנות רבות לאורכה.
- קווי הרכבת התחתית 1, 2 ו-3 עוצרים בתחנות הסמוכות לשדרה השישית.
- אוטובוסים:
- קווי אוטובוסים רבים נוסעים לאורך או חוצים את השדרה השישית, מה שמספק אפשרויות נגישות נוספות.
- מוניות ואפליקציות נסיעות:
- מוניות צהובות ואפליקציות נסיעות כמו אובר וליפט זמינות בניו יורק, וניתן להשתמש בהן כדי להגיע ישירות לשדרה השישית.
טיפים:
- לפני הנסיעה, מומלץ לבדוק את מפת המטרו ואת מסלולי האוטובוסים כדי לתכנן את המסלול הנוח ביותר.
- בניו יורק ישנה אפליקציה מצוינת לתחבורה ציבורית שנקראת OMNY, המאפשרת תשלום וניווט קל ונוח.
- במהלך שעות העומס, המטרו עשוי להיות צפוף, לכן יש לקחת זאת בחשבון.
- הליכה ברגל היא דרך מצוינת לחוות את ניו יורק, ואם מזג האוויר מאפשר, ניתן ללכת לאורך השדרה השישית ולספוג את האווירה.
איך קיבלה השדרה השישית את השם "שדרות האמריקות"?
בליבה הפועם של מנהטן, שם גורדי השחקים נושקים לשמיים והרחובות רוחשים חיים, שוכנת שדרה אחת, שזוכה לשני שמות, שני פרצופים, שני סיפורים. השדרה השישית, או "שדרת האמריקות" בשמה הרשמי.
אך כיצד זכתה השדרה לשם כה רב משמעות? בשנת 1945, עם סיום מלחמת העולם השנייה, ביקשה ארצות הברית לחזק את קשריה עם מדינות אמריקה הלטינית. בעידן של מתחים פוליטיים וכלכליים, עלה הצורך לגשר על הפערים ולבנות קשרים איתנים.
במסגרת מאמץ רחב יותר לקידום אחדות אמריקאית, הוחלט להעניק לשדרה השישית את השם "שדרת האמריקות". השם נועד לסמל את הקשרים ההדוקים בין ארצות הברית לשכנותיה מדרום, ולבטא את השאיפה לאחדות ולשיתוף פעולה ביניהן.
השדרה השישית, כעורק תחבורה מרכזי וסמל לעוצמה כלכלית, נתפסה כמקום מתאים להנצחת קשרים אלו. השם "שדרת האמריקות" נועד להדהד את הקשרים התרבותיים והכלכליים ההדוקים בין ארצות הברית למדינות אמריקה הלטינית, ולשמש כסמל לאחדות ולשיתוף פעולה.
אך למרות שמה הרשמי, מרבית תושבי ניו יורק עדיין מתייחסים אליה כ"השדרה השישית". השם "שדרת האמריקות" נפוץ יותר בקרב תיירים ובתקשורת הרשמית, ומשמש כתזכורת למאמצים לקידום אחדות אמריקאית.
האתרים והאטרקציות שאסור לפספס לאורך השדרה השישית
📍 כתובת:
1260 שדרה שישית (Avenue of the Americas), בין רחוב 50 ל-51, ניו יורק, NY 10020
🚇 תחנת סאבווי קרובה: 47-50 Sts – Rockefeller Center (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה הוא כל כך חשוב?
רדיו סיטי מיוזיק הול הוא לא סתם אולם הופעות – הוא אייקון תרבותי אמריקאי מהשורה הראשונה. מאז שנפתח ב-1932, הוא הפך לביתם של כמה מהרגעים הגדולים בתולדות הבידור: הופעות של פרנק סינטרה, השקות של סרטים קלאסיים, פרסי MTV, תצוגות אופנה, סטנדאפיסטים מהשורה הראשונה, וכמובן – המופע האגדי של חג המולד בכיכובן של רקדניות הרוקטס (Rockettes).
האולם שוכן בתוך קומפלקס רוקפלר סנטר, אבל הוא שומר על אופי עצמאי לגמרי. העיצוב האר דקו המקורי נשמר כמעט בשלמותו – ממרפסות הזהב ועד הקירות המעוגלים והוילונות האדומים העצומים. הכל כאן מרגיש נוצץ, מרגש, וגם קצת נוסטלגי.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ לצפות בהופעה חיה:
הלו"ז משתנה כל הזמן – מופעי סטנדאפ, קונצרטים, הקרנות בכורה חגיגיות או מופעים עונתיים. שווה לבדוק מראש באתר הרשמי את ההופעות בזמן הביקור בניו יורק. האקוסטיקה מרהיבה, והשורות האחוריות מרגישות קרובות כמעט כמו הראשונות.
✅ להצטרף לסיור Behind the Scenes:
סיור מאורגן באולם כולל ביקור מאחורי הקלעים, בתאי ההלבשה, במנהרת התפעול שמתחת לבמה (שאגב, שימשה בשעתו גם לאירוח חשאי של כוכבים גדולים), ויש אפילו סיכוי לפגוש רקדנית רוקטס אמיתית במהלך הסיור!
✅ להתרשם מהעיצוב הפנימי:
גם אם אתם לא חובבי הופעות – המבנה עצמו שווה ביקור. לובי הכניסה הוא פיסול של אור וזהב, עם נברשות ענק באורך של יותר מ-10 מטרים.
טיפ בלעדי למטיילים:
רוב התיירים מגיעים מהכניסה הראשית ברחוב 50, שם התור לרוב ארוך וצפוף. במקום זה – גשו לכניסה הצדדית ברחוב 51, שהיא פחות מוכרת. בחלק מהשעות (בעיקר בוקר וסוף יום) אפשר להיכנס דרכה במהירות, וגם ליהנות מקיר תמונות היסטוריות נדיר המציג רגעים בלתי נשכחים מהמופעים לאורך השנים.
עוד טיפ?
אם אתם באים בסתיו או בחורף – תכננו ביקור כפול: סיור ב-Radio City ואחריו החלקה על הקרח ברוקפלר סנטר הסמוך. זה מרחק של דקה הליכה ואתם בלב אחד מהרגעים הכי ניו-יורקיים שאפשר.
🌿 ברייאנט פארק (Bryant Park) – נווה המדבר של השדרה השישית
📍 כתובת:
השדרה השישית בין רחוב 40 ל-42, ניו יורק, NY 10018
🚇 תחנת סאבווי קרובה: 42 St – Bryant Park (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה הוא מיוחד?
תארו לעצמכם – בלב אזור העסקים של מנהטן, בין גורדי שחקים, עשרות אלפי עובדים במשרדים, רכבות תחתיות ודוכני אוכל – מסתתר לו גן קסום, ירוק, מטופח, נעים ופתוח לכל. ברייאנט פארק הוא לא עוד "ריאה ירוקה" – הוא לב שחי ונושם, שמשתנה לפי עונות השנה, ושנותן מקום לנשום בתוך כל הטירוף של ניו יורק.
זה לא פארק גדול (כ-39 דונם), אבל הקסם שלו הוא בפרטים הקטנים: העיצוב הפריזאי של הספסלים והשבילים, המדשאות המושלמות, עצי הדולב הגבוהים, והשולחנות הקטנים שמאפשרים לכל אחד למצוא את הפינה שלו. הכל מתוחזק בצורה יוצאת דופן, עם ניקיון, שקט יחסי ואווירה של קהילה – אפילו בלב אחת הערים העמוסות בעולם.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ לשבת על הדשא ולהירגע:
בקיץ, המדשאה המרכזית נפתחת לקהל – אפשר לפרוש שמיכה (או פשוט לשכב) וליהנות משמש ניו-יורקית חמימה בין בניינים עצומים. זה מקום מעולה לפיקניק מאולתר עם סלט טרי, סנדוויץ' ודונאטס מהסביבה.
✅ החלקה על הקרח בחורף (Winter Village):
בחודשי נובמבר–מרץ, הפארק הופך לכפר חורפי עם משטח החלקה מהמם, דוכנים חורפיים, שוק חג מולד מרהיב – והכניסה להחלקה בחינם (כן, רק צריך להשכיר ציוד!). חוויה בלתי נשכחת.
✅ קולנוע תחת כיפת השמיים (קיץ):
בימי שני בערב, משודרים סרטים קלאסיים על גבי מסך ענק. המקומיים מגיעים כבר משעות אחר הצהריים עם יין, אוכל, שמיכות – והאווירה פשוט ממגנטת.
✅ שולחנות שחמט, ברידג', ספרייה פתוחה ומשחקי קופסה:
הפארק מציע למבקרים חוויות מפתיעות – ניתן לשאול משחק קופסה או ספר (ללא תשלום), לשבת לשחק שחמט עם ניו-יורקי אמיתי או להצטרף לשיעור יוגה קהילתי. והכל בחינם.
טיפ בלעדי למטיילים:
מאחורי הדשא המרכזי (לכיוון מזרח), תמצאו את אחד מבתי הקפה הכי רגועים בעיר – Bryant Park Café. בקיץ, המקום הופך לבר פתוח עם Happy Hour מוקדם, מוזיקה שקטה ונוף לפארק שלא דומה לשום מקום אחר בניו יורק.
ועוד משהו – אם אתם מטיילים עם ילדים, יש בצד הדרום-מערבי של הפארק קרוסלת עץ קטנה ויפהפייה בסגנון צרפתי, עם מנגינות קלאסיות. נסיעה אחת עולה כמה דולרים, אבל התחושה – כמו מתוך סיפור אגדה.
📰 בניין טיים לייף (Time-Life Building) – הלב הפועם של המדיה האמריקאית
📍 כתובת:
1271 שדרה שישית (Avenue of the Americas), בין רחוב 50 ל-51, ניו יורק, NY 10020
🚇 תחנת סאבווי קרובה: 47–50 Sts – Rockefeller Center (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה זה חשוב?
בניין טיים לייף הוא אחד המבנים האייקוניים בשדרה השישית, ונחשב לאבן דרך היסטורית באדריכלות המודרנית של ניו יורק. הוא נבנה בשנת 1959, ונחשב אז לבניין הראשון בסגנון ה"מגדל קופסה" המזוהה כל כך עם שנות ה-60. מדובר באחד המרכזים הראשונים שבהם התמקמו מערכות תקשורת, מגזינים וערוצי חדשות מרכזיים – בראשם כמובן Time, Life, Fortune, ו-Sports Illustrated.
בשיאו, הבניין הזה היה מרכז עצום של עיתונות מודפסת, שידורי טלוויזיה וקבלת החלטות תקשורתיות שהשפיעו על דעת הקהל האמריקאית – והעולמית. אפילו היום, למרות שחלק מהמשרדים עברו למיקומים אחרים, הבניין נשאר סמל לתקופה שבה מילה כתובה הייתה הכל.
מה אפשר לעשות כאן היום?
✅ לצלם ולהתפעל מהאדריכלות:
חזית הזכוכית והאלומיניום של הבניין יוצרת תחושה של כוח, שקיפות וקדמה. אם אתה חובב אדריכלות מודרניסטית – זהו מקרה לימוד קלאסי. המבנה עוצב ע"י משרד האדריכלים Skidmore, Owings & Merrill, אותו משרד שתכנן גם את בורג’ חליפה בדובאי.
✅ לראות את הפסלים והאמנות בחוץ:
בכניסה לבניין ישנן מספר יצירות אמנות מרתקות – כולל פסל מרשים של האמן פריץ קוניג (Fritz Koenig) ששרד את מתקפת 11 בספטמבר והועבר למתחם בניין טיים לייף כהוקרה לזיכרון ולנחישות.
✅ להציץ בלובי ולהרגיש את הדופק של ניו יורק:
הלובי, שזכה לשיפוץ מהודר בשנים האחרונות, פתוח לקהל ומהווה נקודת עצירה נהדרת למי שאוהב חללים מעוצבים. במקרים מסוימים מתקיימות תערוכות אמנות זמניות, כולל צילום עיתונאי היסטורי.
✅ לבקר בפלאmה החיצונית:
הפלאצה (הכיכר) שמחוץ לבניין משמשת כנקודת מנוחה אהובה על ניו-יורקים – ספסלים, דוכני אוכל עונתיים, והופעות מזדמנות (בעיקר בקיץ). זה מקום נהדר לאכול בו ארוחת צהריים של טייק אוויי מהשדרה.
טיפ בלעדי למטיילים :
אם אתם חובבי היסטוריה ותקשורת – חפשו את ציר הזמן החבוי במעבר הפנימי של הלובי (בין רחוב 50 ל-51). מדובר בקיר דיגיטלי המציג את סדר האירועים הגדולים שכוסו ע"י מגזיני Time ו-Life לאורך המאה ה-20. תראו שם את לחיצת היד של בגין וסאדאת, נחיתת אפולו 11, נפילת חומת ברלין – הכל מוצג בצורה מרגשת ומעוררת מחשבה.
⛪ כנסיית סנט תומאס (Saint Thomas Church)
📍 כתובת:
1 West 53rd Street, פינת שדרה שישית (Avenue of the Americas), ניו יורק, NY 10019
🚇 תחנת סאבווי קרובה: Fifth Ave/53rd St (קווים E, M) או 47–50 Sts – Rockefeller Center
מה זה המקום הזה ולמה זה כל כך מפתיע?
בין כל המגדלים המודרניים של מידטאון, פתאום צצה לה קתדרלה גותית מפוסלת, עשויה אבן גיר אפורה, חלונות ויטראז' צבעוניים ומגדל פעמון גבוה שמעוטר בפסלים עדינים. כנסיית סנט תומאס היא פנינה ארכיטקטונית מרהיבה שהוקמה בשנת 1913, ומציעה רגע של שלווה ורוחניות בתוך מרכז העסקים של מנהטן.
זהו לא רק מקום תפילה – מדובר ביצירת מופת של אדריכלות ניאו-גותית אמריקאית. מבפנים, המבנה מרהיב אפילו יותר: קמרונות גבוהים, עמודים דרמטיים וחלונות מזכוכית צבעונית עם סצנות תנ"כיות.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ להיכנס ולהתרשם מהמבנה:
הכניסה פתוחה לקהל הרחב, בחינם. כשעוברים את הדלתות הכבדות, התחושה היא כאילו נכנסתם לעולם אחר – השקט המושלם, התאורה הרכה והעיצוב המדויק עוצרים את הזמן.
✅ להאזין לקונצרטי עוגב ושירה:
פעמיים בשבוע מתקיימים כאן מופעי מוזיקה קלאסית, רבים מהם חינמיים או במחיר סמלי מאוד. במיוחד בימי רביעי ב-12:30 בצהריים מתקיים קונצרט עוגב קצר – חוויה מהפנטת לא רק לחובבי מוזיקה, אלא לכל מי שמחפש רגע של רוגע אמיתי בעיר.
✅ לצפות בתקרות ובפיסול:
הפסלים הזעירים לאורך הקירות – מלאכים, נביאים, סמלים נוצריים – הם עבודת יד מדוקדקת שאפשר להתבונן בה במשך שעות. בחזית המבנה יש גילופים שמספרים את סיפור הבריאה, וכל חלון ויטראז' מספר סיפור אחר מהברית הישנה והחדשה.
טיפ בלעדי למטיילים :
אם תגיעו בשעות הבוקר המוקדמות (סביב 8:00–9:00), תמצאו את הכנסייה כמעט ריקה, והאור שעובר דרך הוויטראז'ים מצייר את הקירות באדום, כחול וזהב. שווה לקפוץ לכאן לפני שתמשיכו בטיול סביב רוקפלר סנטר או מוזיאון MoMA הסמוך.
ועוד המלצה קטנה – אל תפספסו את הקפלה הצדדית מימין לכניסה: היא קטנה, אינטימית ומוארת באור נרות – מקום מושלם להתבוננות שקטה, בלי צורך באמונה דתית כלשהי. רק אתם, האדריכלות, והשקט.
🏢 מגדל בנק אוף אמריקה (Bank of America Tower)
📍 כתובת:
One Bryant Park – פינת רחוב 42 והשדרה השישית, ניו יורק, NY 10036
🚇 תחנת סאבווי צמודה: 42 St – Bryant Park (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה הוא מיוחד?
מגדל בנק אוף אמריקה הוא לא רק עוד גורד שחקים – זהו אחד המבנים הירוקים והמתקדמים ביותר בעולם, מבחינה טכנולוגית וסביבתית. בגובה של 366 מטרים, הוא מתנשא מעל ברייאנט פארק ומהווה נקודת ציון בולטת בקו הרקיע של מנהטן.
הבניין, שהושלם בשנת 2009, הוא בעל דירוג LEED Platinum – מהגבוהים שיש – בזכות מערכות מחזור מים, קירות מבודדים מקרינת שמש, ייצור אנרגיה עצמי ואפילו מערכת שממחזרת אוויר. כל זה בתוך עיצוב עתידני מרהיב שמשלב קווים חדים, זכוכית בוהקת וחזית שנראית כאילו נבנתה מתוך משחק טטריס של ענקים.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ לבקר בלובי המרשים:
הכניסה פתוחה לציבור, והלובי המרכזי שווה הצצה – קירות זכוכית עצומים, פסלים מודרניים, צמחים מטופחים ואווירה של עוצמה שקטה. אם אתם אוהבים עיצוב אדריכלי – שווה להיכנס, להרגיש את הספייס, ואפילו לשבת רגע באחת מפינות הישיבה הציבוריות.
✅ לעצור לקפה במתחם ההסעדה שבפנים:
המבנה כולל חללים פתוחים לקהל עם בתי קפה משובחים – כולל סניף קטן של Blue Bottle Coffee עם תערובות קלייה ייחודיות. המקום מלא בעובדי משרדים, אבל גם פתוח לכולם. קחו את הקפה החוצה – ושבו על אחד הספסלים שבין המגדל לברייאנט פארק. הניגוד בין גורד השחקים לעצי הדולב – שווה זהב.
✅ ליהנות מתצפית לא שגרתית (טיפ סודי):
רבים לא יודעים זאת, אבל בקומות הגבוהות של הבניין פועלים משרדי עיצוב, חללי עבודה פתוחים ואפילו מרפסות תצפית פנימיות עבור עובדים – לעיתים, באירועים מיוחדים, יש כניסה לציבור דרך תצוגות או פסטיבלים (בעיקר בקיץ או בחגים). כדאי לבדוק מראש באתר הרשמי או לשאול בקבלה אם מתקיים אירוע פתוח.
טיפ למטיילים :
רבים באים לראות את ברייאנט פארק – אבל לא מרימים את הראש. תעשו את ההפך: עמדו ממש בצומת של רחוב 42 והשדרה השישית, הרימו את המבט למעלה – ובדקו את קצה המגדל. השפיץ הייחודי שלו משנה צבעים לעיתים לפי עונות השנה, חגים אמריקאיים, ואפילו מחוות לאירועים גלובליים. ביום העצמאות של ישראל, למשל, המגדל הואר בכחול ולבן – מחווה מרגשת שתפסה הרבה תשומת לב.
ואם אתם חובבי צילום – זה אחד המקומות הכי פוטוגניים בניו יורק בשעות הדמדומים. הזכוכית של הבניין מחזירה את השמיים, האורות של העיר משתלבים עם השקיעה, והתוצאה – תמונה של ניו יורק שלא צריך עליה פילטר.
🏙 מרכז רוקפלר (Rockefeller Center) – הלב של מידטאון
📍 כתובת:
45 Rockefeller Plaza, ניו יורק, NY 10111
(הכניסות המרכזיות על השדרה השישית, בין רחוב 48 ל-51)
🚇 תחנת סאבווי קרובה: 47–50 Sts – Rockefeller Center (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה הוא כל כך חשוב?
מרכז רוקפלר הוא קומפלקס עצום של 19 בניינים המשתרעים בין השדרה החמישית לשדרה השישית, מהרחוב ה-48 ועד ה-51. הוא נבנה בשנות ה-30 של המאה הקודמת ביוזמתו של ג'ון ד. רוקפלר הבן, ונחשב לאחד הפרויקטים העירוניים הגדולים והשאפתניים בתולדות ניו יורק.
החזון המקורי היה לאחד עסקים, תרבות, תקשורת ואמנות במקום אחד, והיום – כמעט מאה שנה אחרי – המרכז הזה ממשיך להיות דינמו אורבני. משרדי NBC, אולפני הטלוויזיה של Saturday Night Live, פסלים מרהיבים, מסעדות, חנויות יוקרה, ומאות אלפי מבקרים ביום – כולם חלק מהמארג החי של רוקפלר סנטר.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ לעלות לתצפית Top of the Rock:
הנוף מהקומות הגבוהות של מרכז רוקפלר הוא אחד מהיפים ביותר בעיר – אולי אפילו יותר מזה של האמפייר סטייט בילדינג, כי מכאן רואים אותו במלוא תפארתו. התצפית מציעה זווית מרהיבה של סנטרל פארק מצפון, מנהטן מדרום, ומבט פנורמי מושלם לנהר ההדסון.
✅ לבקר בכיכר רוקפלר המפורסמת:
בלב המרכז נמצאת הכיכר הפתוחה עם מזרקת פרומתאוס המוזהבת – מהסמלים הבולטים של ניו יורק. כאן תמצאו החלקה על הקרח בחורף, הופעות רחוב בקיץ, ולפעמים גם שידורים חיים של תוכניות בוקר בטלוויזיה.
✅ לטייל בין גלריות האמנות והפיסול:
בכל פינה יש עבודות אמנות: פסלים של דמויות מיתולוגיות, תבליטים קיר, יצירות בסגנון אר דקו ואפילו אמנות מודרנית זמנית שמוצגת בחזית המבנים. רוקפלר סנטר כולו מתפקד כגלריה פתוחה.
✅ לבקר ב-NBC Studios:
אם תתאם מראש, תוכל להצטרף לסיור מרתק מאחורי הקלעים של אולפני NBC – כולל הצצה לאולפן של Saturday Night Live, חדרי הבקרה, וסיפורים מהעבר ההיסטורי של השידור האמריקאי.
טיפ קטן: לעיתים יש קהל חי שמוזמן להקליט תוכניות – ואם תירשם מוקדם באינטרנט, אולי תזכה להיות שם.
✅ לעשות שופינג איכותי בלי בלגן:
החנויות כאן לא גדולות או מתוירות מדי – מה שמאפשר חוויית קנייה אינטימית ונעימה. תמצא כאן מותגים כמו LEGO, FAO Schwarz, Swarovski, וגם חנויות עיצוב ניו-יורקיות מקומיות עם פריטים שאין באמזון.
טיפ למטיילים:
הרוב באים רק בחורף, לראות את עץ חג המולד הענק – וזה באמת מרהיב. אבל דווקא באביב או קיץ, כשיש פחות צפיפות, הכיכר נראית כמו גן אורבני – עם ספסלים, שתילות פרחים עונתיים ותערוכות זמניות פתוחות לקהל.
ועוד משהו – אם תיכנסו לבניין 30 Rockefeller Plaza (המוכר כ-"30 Rock"), תמצאו לובי מרהיב עם ציורי קיר עצומים בעבודת יד, שהוזמנו במיוחד בשנות ה-30. זה לא מוזיאון, אבל ההיסטוריה נוזלת מהקירות – תרתי משמע.
📚 הספרייה הציבורית של ניו יורק (New York Public Library)
📍 כתובת:
476 Fifth Avenue (אבל החזית המפורסמת פונה אל השדרה השישית, ממש מול ברייאנט פארק)
🚇 תחנת סאבווי קרובה: 42 St – Bryant Park (קווים B, D, F, M)
מה זה המקום הזה ולמה הוא כל כך מיוחד?
הספרייה הציבורית של ניו יורק היא הרבה יותר מספרים. מדובר באחד הבניינים ההיסטוריים החשובים בעיר, מקום עלייה לרגל עבור חוקרים, סטודנטים, חובבי תרבות – וגם עבור אינספור מבקרים מכל העולם.
המבנה המרשים, שנפתח ב־1911, משלב אדריכלות בוז-אר בסגנון אירופי קלאסי, עם מדרגות שיש עצומות, תקרות מצוירות, עמודים דרמטיים ותחושת רוגע עמוקה שמעטים המקומות בעיר יכולים להציע.
זו הספרייה העירונית השנייה בגודלה בארצות הברית – אבל בעיני רבים, היא גם היפה מכולן.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ להיכנס – ולהתאהב בתקרות:
אל תפספסו את Rose Main Reading Room – אחד מאולמות הקריאה היפים בעולם. אור טבעי שופך על שולחנות עץ עמוקים, נברשות עצומות יורדות מהתקרה, והאווירה… שקטה עד כדי יראת כבוד. תבואו, תשבו, תפתחו ספר – גם אם רק לדקה – ותבינו למה זה אחד המקומות הכי מצולמים בעיר.
✅ לבקר בתערוכות הקבועות והמתחלפות:
בקומת הכניסה מוצגות תערוכות מתחלפות – כתבי יד מקוריים של שייקספיר, עותק עתיק של תנ"ך גוטנברג, איורים מקוריים של וויני הפו (כולל הדובון האמיתי!), מסמכים נדירים מהיסטוריית ארה"ב, ועוד הרבה אוצרות שמוצגים לציבור ללא תשלום.
✅ להצטרף לסיור מודרך חינמי:
בימים שני עד שבת מתקיימים סיורים בני שעה, באנגלית, שמובילים אותך בין האולמות, מסבירים על ההיסטוריה, הארכיטקטורה והסיפורים שמאחורי הספרייה. פשוט תגיעו מוקדם ותירשמו בקבלה.
✅ לקפוץ לחנות המזכרות הכי אלגנטית בעיר:
חנות המתנות הצמודה לכניסה מוכרת מחברות מהודרות, עטיפות ספרים בעיצוב ייחודי, פוסטרים של כריכות נדירות, צעיפים עם שורות משירה קלאסית – מתנה מושלמת לאוהבי מילים.
💼 מגדל ניו יורק טיימס (The New York Times Building)
📍 כתובת:
242 W 41st St, New York, NY 10036
🚇 תחנת סאבווי קרובה:
Times Sq – 42nd St (כל הקווים המרכזיים)
מה זה המקום הזה ולמה הוא חשוב?
מדובר בבניין המטה החדש יחסית של עיתון ה"ניו יורק טיימס", אחד מהעיתונים המשפיעים והחשובים בעולם. הוא נחנך בשנת 2007, תוכנן על ידי האדריכל האיטלקי המפורסם רנצו פיאנו (Renzo Piano), ונבנה מתוך חזון ליצור מרחב תקשורתי פתוח, מודרני ושקוף – תרתי משמע.
חזית הזכוכית שלו, יחד עם סרגלי האלומיניום האופקיים שמצלים על הפנים, יוצרים מבנה מרשים שמזכיר קונסטרוקציית עיתון חיה – שכבות, שורות, שיקוף, ועומק.
זהו לא רק משרד – זה סמל. כאן מתקבלות החלטות שמעצבות דעת קהל, נכתבות כותרות שמשפיעות על עולמות שלמים, ומתגבש עיתונות החוקרת הטובה בעולם.
מה אפשר לעשות כאן?
✅ לשוטט בלובי הציבורי המרשים:
אם תיכנסו מהכניסה הראשית בשדרה השישית, תגיעו לחלל פתוח ומואר עם קירות ירוקים (ממש גן אנכי), עמודי בטון גלויים, ותערוכת צילום מתחלפת שמוצגת בחלק מהקירות הפנימיים. התחושה – שילוב של שקיפות, מודרניות ומחשבה נקייה.
✅ לשבת בקפה המשובח שבקומת הקרקע:
בקומת הקרקע פועל בית קפה מודרני ושקט, שמגיש קפה מעולה ומאפים טריים – מקום מושלם לקחת הפסקה. הוא כמעט תמיד מלא באנשי מדיה, עורכים, כותבים, ואנשים שעובדים בסטארטאפים סמוכים. אחלה מקום לשיחה מעניינת או להקשיב (בלי להתכוון) לשיחות על מה שקורה באמת מאחורי הקלעים.
✅ ליהנות מהאמנות והעיצוב:
במרחבים הציבוריים של הבניין מוצגות לעיתים תערוכות מתחלפות, חלקן שקטות ולא ממוסגרות – צילום עיתונאי, איורים מקוריים מהעיתון, פרויקטים בשיתוף פעולה עם מוסדות תרבות. הן לרוב לא מתוקשרות – ולכן מרגישות אינטימיות, אמיתיות, ונוגעות יותר.
✅ לצאת למרפסת החיצונית:
בחלק האחורי של המבנה, תמצאו מרפסת פתוחה קטנה שפונה דרומה לכיוון ברייאנט פארק. היא יחסית לא מוכרת, עם כמה ספסלים מעוצבים – ותצפית מעולה לצילום של השדרה השישית מנקודת מבט לא רגילה. זו אחת התמונות הכי “עירוניות” שאפשר להוציא – השדרה, האנשים, הרמזורים, והכל משתקף על חזיתות הזכוכית ממול.
טיפ בלעדי למטיילים :אם אתם חובבי ספרים – חנות קטנה מאחורי הבניין מוכרת מהדורות נדירות ומאוירות של כרכים מיוחדים של "הטיימס" – כולל עותקים מההוצאה שיצאה לאחר 9/11, נפילת ברלין, מלחמות העולם ועוד.
שופינג בשדרה השישית
אחרי כל ההיסטוריה, האדריכלות, התרבות והאומנות שפגשנו לאורך השדרה השישית – הגיע הזמן לדבר על אחת ההנאות הגדולות ביותר בניו יורק, ואולי החביבה ביותר עלינו המטיילים הישראלים: שופינג.
אבל רגע, חשוב לדעת – השדרה השישית אינה מהרחובות המובהקים של חנויות יוקרה כמו השדרה החמישית, והיא גם לא עמוסה כמו סוהו או טיימס סקוור. דווקא בגלל זה – יש בה שילוב ייחודי של חנויות בוטיק, רשתות נבחרות, חנויות נישה ושווקים שווים שמרגישים יותר “מקומיים” ופחות מתויירים.
אז איפה עושים קניות חכמות לאורך השדרה השישית? הנה המקומות ששווים עצירה
🛍️ אזור רחוב 34 עד רחוב 42 – “שדרת הרשתות החכמות”
בין רחוב 34 לרחוב 42 תמצאו ריכוז של חנויות שכוללות גם אופנה, גם טיפוח וגם גאדג'טים – אבל בלי הצפיפות של טיימס סקוור.
✅ & Other Stories (40 W 34th St): אופנת נשים אירופאית, שיקית ונקייה – עם מחלקת תכשיטים ובישום שהולכת מעולה עם מזכרות ייחודיות.
✅ MUJI (475 Sixth Ave): חנות יפנית עם מוצרי עיצוב, ניירת, בגדים מינימליסטיים וגאדג’טים שימושיים במיוחד לטיולים. אל תפספסו את מחלקת האביזרים לנסיעות.
✅ Uniqlo (666 Sixth Ave): ענקית האופנה היפנית עם פריטים איכותיים במחירים שפויים. אם אתם מחפשים מעילים מחממים לקור ניו-יורקי – זה המקום.
✅ Urban Outfitters (526 Sixth Ave): אופנת צעירים עם טאץ’ יצירתי. בנוסף לבגדים – יש מחלקת מתנות מדליקה במיוחד, עם גאדג'טים, משחקים ומוצרים לא צפויים.
🛒 שווקים, דוכנים וחוויית שופינג אחרת
✅ Bryant Park Winter Village (עונתי) – בין אוקטובר לינואר, הפארק מתמלא בעשרות דוכנים מעוצבים בסגנון שוק אירופאי – עם תכשיטים בעבודת יד, מוצרי טיפוח טבעיים, צעיפים, סבונים, עוגיות, פריטי נייר, אומנות מודרנית ועוד. זו חוויית קנייה קסומה, גם אם לא תקנו כלום.
✅ Artists & Fleas (בחלק הדרומי של השדרה, סמוך ל-14th Street) – שוק מעצבים שמוקם בסופי שבוע וכולל דוכנים מתחלפים של יוצרים עצמאיים – בגדים, תיקים, אמנות מקורית ודברים שאין באף חנות אחרת בעיר. שופינג עם נשמה.
🧴 חנויות טיפוח וקוסמטיקה ששווה להכיר
✅ Rituals (נמצא בפינת השדרה השישית ורחוב 42): חנות בוטיק הולנדית למוצרי ספא וניחוחות. אפשר למצוא כאן מארזים מעוצבים ברמה גבוהה, במחירים נוחים מאוד ביחס לאיכות – מעולה למתנה או פינוק אישי.
✅ Sephora (בכמה נקודות לאורך השדרה, בעיקר ליד רחוב 34): רשת הקוסמטיקה הבינלאומית מציעה המון מותגים יוקרתיים לצד אמריקאיים מקומיים. אבל – לא כולם יודעים שיש שם מדפי מיני-מארזים עם מוצרים בגודל נסיעות שנמכרים בהרבה פחות.
רבים חושבים שרק בשדרה החמישית תמצאו מציאות, אבל האמת היא שבשדרה השישית – עם פחות תיירים ויותר מקומיים – יש סיכוי גבוה יותר למצוא מבצעים אמיתיים.
מתי להגיע? שעות הבוקר (10:00–11:30) הן הכי שקטות ונעימות, עם מוכרים פחות לחוצים וזמן לשוטט באמת.
ומה לקנות? דברים קטנים עם ניחוח ניו-יורקי: תיקים ממוחזרים של מעצבים מקומיים, מחברות מעוצבות מ-NYU Press, קוסמטיקה טבעית, פריטי עיצוב לדירה – וגם… סווטשירטים מגניבים בלי לוגו ענק של "I ❤️ NY".
🍴 אוכל לאורך השדרה השישית – טעמים ששווים עצירה
🍕 Joe's Pizza – Sixth Avenue Location
📍 7 Carmine St, New York, NY 10014 – על השדרה השישית (דרומית, אזור גריניץ')
מה מיוחד כאן?
הכי ניו יורק שיש. משולש פיצה ענק, דק, קראנצ’י בקצוות, עם רוטב עגבניות מהסוג שמורגש בו עשבי תיבול אמיתיים ולא רסק משומר. הפיצה מוגשת חמה על מגש נייר, ואתה אוכל בעמידה – כמו מקומי אמיתי.
טיפ סודי: תבקשו משולש "fresh mozzarella slice" – והוא שונה לגמרי מהקלאסי.
🍳 Culture Espresso
📍 72 W 38th St, בין השדרה החמישית לשישית
מה מיוחד כאן?
בית קפה אינטימי עם קפה איכותי שמבוסס על פולי Single Origin, אווירה בוטיקית, ומאפים שמכינים במקום כל בוקר – במיוחד קוביות בראוניז-אספרסו שמטורפות בטעמן. זה לא קפה של רשת – זה קפה עם נשמה.
טיפ סודי: נסו את ה-maple bacon biscuit – נשמע מוזר, אבל תודו לנו אחר כך.
🥟 Dough – Donuts עם נשמה
📍 10 Rockefeller Center 48th St. between 5th &, 6th Ave, New York, NY 10020.
מה מיוחד כאן?
סופגניות בסגנון ברוקלינאי, אבל רכות, אווריריות וענקיות. טעמים לא שגרתיים כמו hibiscus, dulce de leche וקינמון-סוכר שמורגש בו הלב של האופה.
טיפ סודי: אם אתם מגיעים אחרי 16:00 – שאלו אם יש "late batch". לפעמים יוצאת תבנית סופגניות טרייה לגל השני של היום, רק למי שיודע לבקש.
🥗 Sweetgreen
📍1114 6th Ave, New York, NY 10036 (ועוד מלא סניפים ברחבי העיר).
מה מיוחד כאן?
למי שמחפש אופציה בריאה, טרייה ומזינה בלי לוותר על טעם – סוויטגרין הוא הפתרון. סלטים בהרכבה אישית עם תוספות כמו קינואה, בטטה קלויה, עוף בגריל או טופו, ורוטבים יצירתיים כמו בזיליקום-צ'ילי או טחינה-שום שחור.
טיפ סודי: בקשו "warm bowl" עם חצי אורז חום, חצי סלט – שילוב מנצח ביום ניו יורקי קריר.
טיפים לטיול מושלם בשדרה השישית
🚶♀️ תכננו את ההליכה – אבל תשאירו מקום להפתעות
השדרה השישית ארוכה מאוד, והיא נמתחת ממטה הארלם בצפון ועד לגריניץ' ו-SoHo בדרום. אם אתם רוצים לחוות את החלק התוסס ביותר – התמקדו באזור שבין רחוב 34 (Herald Square) לרחוב 59 (Central Park South). זהו האזור העשיר באטרקציות, חנויות, אוכל, וכמובן – אווירה.
חשוב:
אל תמהרו לקפוץ מתחנה לתחנה. השדרה הזו מלאה בפינות חבויות ודברים שקורים פתאום: תערוכות פתוחות, נגני רחוב, אמני גרפיטי בזמן אמת, הפגנות שקטות, דוכנים של יצירה מקורית ועוד.
🕰️ מתי מומלץ להגיע?
בוקר (08:30–10:30):
לפני שהעיר שוקעת בעומס. ברוב המקומות אין תור, ויש תחושה עירונית נעימה ונקייה.שעת הערב המוקדמת (17:00–19:00):
שעת "מעבר משמרת" – העיר מתחלפת: העובדים יוצאים מהמשרדים, הרחוב מתמלא תנועה, אבל גם באור קסום של שקיעה שפוגע בזכוכיות הבניינים – חוויה אורבנית ייחודית.לילה (אחרי 21:00):
לא כל האזורים שוקקים, אבל סביב רוקפלר סנטר וברייאנט פארק – זה הזמן הכי פוטוגני, עם אורות מנצנצים ואווירה רומנטית.
💳 טיפ כלכלי – כך תצאו בזול מהשדרה היקרה
אוכל: חפשו את דוכני הרחוב בצדדים – לפעמים ב-East 40th או West 48th תמצאו מנות מעולות ב-7–10 דולר.
שופינג: בסופי שבוע יש לא מעט מבצעים בחנויות כמו Uniqlo או Muji, במיוחד בשעות הבוקר.
כניסות חינם: הרבה גלריות, לובים של בניינים, ותצוגות זמניות פתוחים לקהל הרחב.
📶 וויפי, שירותים, ומנוחה – איפה עוצרים?
Bryant Park – יש שירותים ציבוריים ברמה גבוהה מאוד בצד המזרחי של הפארק. נקיים, מתוחזקים, ואפילו עם פרחים טריים!
ספריית ניו יורק – כניסה חינם, יש Wi-Fi מהיר, מקומות ישיבה, ושקט מושלם.
Whole Foods Market (ב-1095 Sixth Ave) – בקומה התחתונה יש שירותים, Wi-Fi, וספסלים – מעולה לעצירה קלה עם משהו לאכול.
איזה מסע עשינו, הא? מהרדיו סיטי ועד הדונאט הכי לוהט בצד המדרכה, מהמוזיאונים החבויים ועד לוביים של גורדי שחקים שאפילו הקפה בהם מרגיש כמו פסל מודרני. השדרה השישית היא לא עוד שדרה – היא מסלול מכשולים קולינרי, פסטיבל אדריכלות, תערוכת רחוב חיה ובעיקר – מגרש משחקים אורבני שדורש רק דבר אחד: שתבואו עם סקרנות, נעליים נוחות וזמן לעצור כל פעם ש"קורה פה משהו מעניין".
כי בשדרה השישית, זה בדיוק הקטע – כל פינה נראית רגילה… עד שהיא לא. פתאום פסל ברונזה מופיע ליד דוכן נקניקיות. פתאום שחקנית בברודוויי שותה לידכם אספרסו. פתאום בניין מזכוכית מספר לך סיפור על מגזין מ-1923.
אז תפתחו עיניים, תנו לרגליים להוביל, וללב – להתאהב.
ואם מישהו ישאל אתכם מה עשיתם בניו יורק – תגידו לו:
"פשוט הלכנו בשדרה השישית… וכל השאר פשוט קרה." 😄